Virpi Hämeen-Anttila

Yön sydän on jäätä

Dekkarisarjan avaus esittelee Karl Axel Björkin, joka tutkii rikoksia kuohuvassa 20-luvun Helsingissä. Kun vesisäiliöstä löytyy ruumis, murhatutkimukset vievät Björkin niin hienostuneeseen muotisalonkiin kuin yöllisen väijytyksen keskelle. Jäljet viittovat vähitellen myös poliittisten vehkeilyjen syövereihin.

Sisäasiainministeriön virkamies Karl Axel Björk ei ole tavallinen mies. Hän on erakko ja dandy ja hänen värittömän päivätyönsä taakse kätkeytyy öinen elämä, josta ei puutu jännitystä ja vaaroja. Hänellä on salaperäinen menneisyys: mitä ikävää hänen lapsuudessaan on tapahtunut, ja mitä hän on tehnyt ulkomailla vuosina 1916-1919, kun Suomi itsenäistyi ja kävi sisällissotaa?

Keväällä 1921 kuollut mies löytyy Vesilinnasta, säiliöstä, josta helsinkiläiset saavat juomavetensä. Todisteet näyttävät harvinaisen selkeiltä: niiden mukaan entinen punavanki olisi tappanut jääkäriupseerin kostaakseen tälle menneen vääryyden. Ylikonstaapeli Martti Ekman ei ole kuitenkaan tyytyväinen, ja Björkin epäluulot heräävät jo ennen kuin hän näkee rikospaikan.

Poliisiystävänsä epävirallisesta pyynnöstä Björk aloittaa omat tutkimuksensa. Ne johtavat hänet ravintoloihin ja hotelleihin, joissa käy rikkaita ja kuuluisia vieraita mutta myös salaliittolaisia ja vakoilijoita, ja muotisalonkiin, jonka omistaja on ehkä muutakin kuin bolsevikkeja henkensä kaupalla paennut aatelisnainen ja Pariisin uusimpien muotien tuntija.

YÖN SYDÄN ON JÄÄTÄ aloittaa Björkin tutkimuksista kertovan dekkarisarjan. Päähenkilöinä ovat Björkin lisäksi hänen kaksi ystäväänsä, ylikonstaapeli Martti Ekman ja Helsingin Sanomien toimittaja Anton Helander. Keskeisessä roolissa on myös 1920-luvun alun Helsinki, jonka kadut ja talot, tuoksut ja näkymät heräävät henkiin kotikaupunkiaan rakastavan Björkin tajunnan läpi siilautuneina.

 

https://www.youtube.com/watch?v=280gB1ckgjg&list=UUEdIBWhNyGtjnX6f4HCDrUw

 

ISBN: 9789511282143
Julkaisuaika: 2014

Katso myös nämä