Arne Dahl

Juhannusyön uni

Älykkään dekkarin ytimessä on tosi-tv:n julkea maailma.

Uusi tosi-tv-ohjelma raivostuttaa tunnetun kriitikon niin, että hän tarttuu aseeseen. Murhan uhri on tv-pomo. Tapahtumapaikalta löydetty kriitikko kuitenkin väittää, että joku ehti surmatyöhön ennen häntä.

Ruotsin rikospoliisin A-ryhmä saa juhannusviikolla tutkittavakseen kokonaisen murharyppään: ensin tapetaan maahanmuuttaja, sitten toinen, sitten kolmas. Pian A-ryhmäläiset saavat aiheen huolestua omasta ja rakkaidensa turvallisuudesta.

Arne Dahl, oikealta nimeltään Jan Arnald (s. 1963), kuuluu Ruotsin rikoskirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen. Hänen suosituttu A-ryhmä-trillerisarjansa kuvaa Ruotsin rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa.

A-ryhmä-trillereissä Dahl toivoo rikkovansa perinteisen populaari- ja korkeakulttuurin välisen raja-aidan. A-ryhmä-trillerit ovat samalla kertaa hauskoja, syvällisiä ja jännittäviä, eikä olekaan ihme, että ne ovat saavuttaneet myös suomalaisten suosion.

Dahlia on verrattu mm. John Le Carréhen, Graham Greeneen, Raymond Chandleriin ja ruotsalaisille miltei pyhään Sjöwall &Wahlööhön. Poimintoja kritiikeistä:

”Dahl on tällä hetkellä ylivoimaisesti paras ruotsalainen rikoskirjailija – tyylillisesti, juonellisesti, psykologisesti. Ylivertainen juoninikkari Dahl viljelee teoksissaan myös dekkareille harvinaista huumoria, joka ei sulje pois vakavaa yhteiskuntakritiikkiä.” – Expressen

”Arne Dahlin uusi dekkari ansaitsee yhtä monta lukijaa kuin Mankellin ja Marklundin dekkarit yhteensä, se on varsinainen huippu.” – Expressen

Jan Arnaldille on myönnetty tunnettu Deutsche Krimi Preis -palkinto, jonka on ruotsalaisista rikoskirjailijoista saanut häntä ennen  vain Henning Mankell.

Dahlin trillereitä on filmatisoinut ruotsalainen tuotantoyhtiö Filmlance, joka on aikaisemmin tuottanut mm. 24 Beck-elokuvaa.

Kirjailijan kotisivut

A-ryhmä -sarja

 • Verikyynel, 2004, suom. Kari Koski
  (Ont blod, 1998)
 • Pudotuspeli, 2004, suom. Kari Koski
  (Misterioso, 1999)
 • Vuorenhuipulle, 2005, suom. Kari Koski
  (Upp till toppen av berget, 2000),
 • Eurooppa Blues, 2006, suom. Kari Koski
  (Europa Blues, 2000)
 • Maan alla, 2007, suom. Kari Koski
  (De största vatten, 2002)
 • Juhannusyön uni, 2009, suom. Kari Koski
  (En midsommarnattsdröm, 2003)
 • Kuolinmessu, 2010, suom. Kari Koski
  (Dödmässa, 2004)
 • Pimeyden kutsu, 2011, suom. Kari Koski
  (Mörkertal, 2005)
 • Jälkijäristys, 2011, suom. Kari Koski
  (Efterskalv, 2006)
 • Valvova silmä, 2012, suom. Kari Koski
  (Himmelsöga, 2007)

 

ISBN: 978-951-1-24454-7
Julkaisuaika: 2010

Katso myös nämä