Arne Dahl

Arne Dahl, oikealta nimeltään Jan Arnald (s. 1963), kuuluu Ruotsin rikoskirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen. Hänen suosituttu A-ryhmä-trillerisarjansa kuvaa Ruotsin rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa.

Jan Arnald on kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja. Omalla nimellään Arnald on kirjoittanut viisi kaunokirjallista teosta. Arnald asuu Tukholmassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Dahlia on verrattu mm. John Le Carréhen, Graham Greeneen, Raymond Chandleriin ja ruotsalaisille miltei pyhään Sjöwall &Wahlööhön. Poimintoja kritiikeistä:

– ”Dahl on tällä hetkellä ylivoimaisesti paras ruotsalainen rikoskirjailija – tyylillisesti, juonellisesti, psykologisesti. Ylivertainen juoninikkari Dahl viljelee teoksissaan myös dekkareille harvinaista huumoria, joka ei sulje pois vakavaa yhteiskuntakritiikkiä.” – Expressen

– ”Arne Dahlin uusi dekkari ansaitsee yhtä monta lukijaa kuin Mankellin ja Marklundin dekkarit yhteensä, se on varsinainen huippu.” – Expressen

Jan Arnaldille on myönnetty tunnettu Deutsche Krimi Preis -palkinto, jonka on ruotsalaisista rikoskirjailijoista saanut aiemmin vain Henning Mankell.

Dahlin trillereitä on filmatisoinut ruotsalainen tuotantoyhtiö Filmlance, joka on aikaisemmin tuottanut mm. 24 Beck-elokuvaa. Ensimmäiset tv-elokuvat esitettiin Ruotsin televisiossa syksyllä 2011.

Kirjailijan kotisivut

Jälkijäristys

Kansainvälinen terrorismi näyttää saapuneen Tukholmaan. Yhdeksän kuolleen joukossa…

Juhannusyön uni

Älykkään dekkarin ytimessä on tosi-tv:n julkea maailma. Uusi…

Pimeyden kutsu

Nuori tyttö katoaa jälkiä jättämättä, ja samoihin aikoihin…